Personalitete

Për të çuar përpara pjesë të botës arabe, disa liderë menduan se mund të blinin mjetet e modernitetit

Për të çuar përpara pjesë të botës arabe, disa liderë menduan se mund të blinin mjetet e modernitetit si universitetet e reja të stilit perëndimor, restorantet e ushqimit të shpejtë dhe argëtimet moderne dhe e bënë. Rezultati nuk ishte moderniteti, por të njëjtët të rinj me diploma universitare, por me …

Read More »

Thuhet se një baba i foli në vesh djalit të tij: O djali im, në këtë botë është vetëm një krim e ai është vrasja.

“Thuhet se një baba i foli në vesh djalit të tij: O djali im, në këtë botë është vetëm një krim e ai është vrasja. Djali u çudit dhe e pyeti babain e tij: A po dyshon në edukimin tënd ndaj meje dhe a po mendon se unë mbys njerëz? …

Read More »

Më dëgjon…

Më dëgjon… Kam kohë që trokas në tëndën zemër, Si një endacak, një porte hekuri,ndryshkur Hera-herës, të thërras shpirt e herë në emër… Më përgjigjet vjeshta e një gjethe e tharë, vyshkur ! Pse u ktheve kështu, kaq i ftohtë, si i pa jetë… Si një manekinë që vitrinave qëndron …

Read More »

NDIHEM APO NDJEHEM?

NDIHEM APO NDJEHEM? Ndiej apo ndjej? Si ndihesh apo si ndjehesh? Të dyja janë fjalë shqipe. Bëhen joshqipe kur i hyjnë në hise njëra-tjetrës. Kanë prejardhje dhe kuptime të ndryshme. I. “Ndiej, me ndie”, e burimit indoeuropian të shqipes, ka dy kuptime kryesore: – Dëgjoj. Nuk ndiej, kam dyll në …

Read More »

Sofistikimin moral mund ta provosh vetëm me kundërshtarët apo me ata që nuk janë dakord me ty…

­ Për sa i përket asaj që bën me miqtë dhe të afërmit, ajo bazohet në nervozizëm apo dashuri, jo moral… Me fjalë të tjera: Është shumë normale që ti të mbrosh vëllain tënd nëse atij i bëhet padrejtësi, por është me mirë të mbrosh kundërshtarin tënd nëse i bëhet …

Read More »

Ekstremisti dhe fanatizmi

Ekstremisti dhe fanatizmi Kjo injorancë e pushtoi botën islame dhe e pushtoi atë në mënyrë tiranike, ia grabiti çdo liri intelektuale dhe ia grabiti mendjen dhe funksionin e saj, kështu që ai i merrte gjërat për një kauzë muslimane dhe jo të shikonte, të mendonte, të hulumtonte apo të dyshonte… …

Read More »

Një nga dhuratat më të mira që prindërit mund t’u bëjnë fëmijëve të tyre në kohët moderne është:

Një nga dhuratat më të mira që prindërit mund t’u bëjnë fëmijëve të tyre në kohët moderne është: vetëbesimi dhe ndjenja e respektit si dhe ruajtja e identitetit. Pa këtë, fëmijët tanë do të rriten me çështje komplekse inferioriteti. Ata do të jenë të dobët dhe nuk do të kenë …

Read More »

Myftiu emëron një femër këshilltare të tij

Myftiu emëron një femër këshilltare të tij Sheikh Ahmed El Tayeb, Imami i Madh i Al Azhar – autoriteti më i lartë i Egjiptit për Islamin Sunit – ka emëruar këshilltaren e tij të parë femër. Dr Nahla Al Saeedy konfirmoi emërimin e saj si këshilltare e Imamit për çështjet …

Read More »

Mendoja se duke pirë sa më shumë kafe bëhem intelektual

Mendoja se duke pirë sa më shumë kafe bëhem intelektual Edhe pse nuk kam marrë asnjë çertifikatë arsimimi, pjesën më të madhe të kohës e kaloja me intelektualë, Unë i kam parë gjithmonë duke pirë kafe.. Prandaj kam konstatuar se disa njerëz e kanë kafenë të shenjtë këtu. Kuptova që …

Read More »

Jeta mendore jo vetëm që e mbron pronarin e saj nga plaga e mërzisë, por edhe nga pasojat e saj të tmerrshme, pasi e vendos atë të sigurt nga shokët e këqij dhe nga rreziqet, humbjet dhe dhimbjet e ndryshme që mund t’i vijnë ndërsa ai është në kërkim të lumturisë së plotë në jetën praktike.

Jeta mendore jo vetëm që e mbron pronarin e saj nga plaga e mërzisë, por edhe nga pasojat e saj të tmerrshme, pasi e vendos atë të sigurt nga shokët e këqij dhe nga rreziqet, humbjet dhe dhimbjet e ndryshme që mund t’i vijnë ndërsa ai është në kërkim të …

Read More »