Pyetja per Sokratin

Dikush erdhi te Sokrati dhe i tha me shumë entuziazëm:A e dini se çfarë kam dëgjuar kohët e fundit për një nga studentët tuaj?!Sokrati u përgjigj: Para se të flasësh, dua të bëj një test të thjeshtë për ty, që është testi i “filtrimit të trekëndëshit”.Burri e pyeti me habi: Çfarë është ky test i çuditshëm?Sokrati u përgjigj: Është një provë që duhet ta bëjmë përpara se të flasim, do të fillojmë të filtrojmë atë që do të thuash.Filtri i parë quhet e vërteta.A je i sigurt se ajo që do të më thuash është e vërteta?Burri tha: “Jo, nuk jam i sigurt. E kam dëgjuar nga ….”Epo, tha Sokrati, atëherë nuk je i sigurt nëse është e vërtetë apo jo. Le të kalojmë në filtrin e dytë, që është filtri i mirësisë, kjo që do të më thuash është për mirë?Ai u përgjigj: Jo, përkundrazi.Sokrati vazhdoi: “Mirë, a dëshiron të më thuash një lajm të keq, edhe nëse nuk je i sigurt për vërtetësinë e tij?” Megjithate ne do te provojme filtrin e fundit qe eshte filtri i perfitimit.A do te me sjelle dobi kjo qe me thua?Burri u përgjigj me turp: “Jo, nuk ka dobi”.Sokrati e mbylli bisedën duke thënë: Nëse ajo që dëshiron të thuash nuk je i sigurt për vërtetësinë e saj, as nuk është për të mirë, as nuk ka ndonjë dobi, atëherë pse dëshiron që unë ta dëgjoj?