Kuriozitete

Pyetja per Sokratin

Dikush erdhi te Sokrati dhe i tha me shumë entuziazëm:A e dini se çfarë kam dëgjuar kohët e fundit për një nga studentët tuaj?!Sokrati u përgjigj: Para se të flasësh, dua të bëj një test të thjeshtë për ty, që është testi i “filtrimit të trekëndëshit”.Burri e pyeti me habi: …

Read More »

Pse finlandezët janë njerëzit më të lumtur në botë? Këto 3 gjëra nuk i bëjnë kurrë:

  Për pesë vjet me radhë, Finlanda është renditur e para si vendi më i lumtur në botë, sipas Raportit të Lumturisë Botërore. Raporti i vitit 2022 u kërkoi njerëzve në 156 vende të “vlerësojnë jetën e tyre tani në një shkallë nga 0 deri në 10”. Gjithashtu janë analizuar …

Read More »

Satiristi indian Bhisham Sahni

  Në ditët e fëmijërisë i vidhja cigare babait, dhe ai e vinte re mungesën në pako, tregonte gishtin nga vëllai im i madh dhe e rrihte, pa dyshuar fare në mua… Megjithëse vëllai im i madh i bënte çdo betim të shenjtë, babai nuk i besonte, dhe një herë …

Read More »

Babai dhe djali

  Në vitin 1988 një tërmet i dhunshëm goditi shtetin e Armenisë me magnitudë 8.2 ballë Rihter! Vendi u shkatërrua fjalë për fjalë dhe më shumë se 30,000 njerëz vdiqën në më pak se 4 minuta për shkak të tij. Agjencia Armene e Lajmeve shkroi në episode të veçanta histori …

Read More »

Imam el-Gazaliu

Dijetari i madh islamik Imam el-Gazali u pa në ëndërr pas vdekjes së tij dhe u pyet: “Çfarë bëri Zoti me ty? Cila nga veprimet dhe veprat e tua të lejoi të hysh në Xhenet?” Imam el-Gazaliu u përgjigj: “Asnjë nga veprimet dhe veprat e mia nuk më dhanë hyrjen …

Read More »

Mësim i bukur

Një biznesmen i tha punonjësit të tij: Dua të më ndërtosh një shtëpi; Ja plani, dua ta beni sipas kesaj skeme! … nuk dua të humbas asgjë! Punonjësi lexoi planin dhe u mërzit se i kishin mbetur vetëm tre muaj për të dalë në pension, filloi të thoshte: 3 muaj …

Read More »

Kuriozitet nga bota

Stadiumi më i lartë i futbollit në botë, i vendosur në Ladakh, pllajën më të lartë në Indi, ndonjëherë i quajtur Tibet i Vogël. Lartësia është rreth 3300 metra. Klima e rajonit kombinon kushtet e shkretëtirës dhe arktikës, dhe Ladakh shpesh quhet “shkretëtira e ftohtë”. Temperatura atje varion nga -40°C …

Read More »

Shijet e kohës së telefonit që i tejkalojnë marrëdhëniet:

Shijet e kohës së telefonit që i tejkalojnë marrëdhëniet: Urgjenca: Nëse nuk keni ndonjë urgjencë, mos insistoni të telefononi, mjafton një telefonatë një herë dhe ai do t’ju përgjigjet në kohën e lirë. Zilja: mjaftojnë tre herë që telefoni të bjerë gjatë një telefonate, nuk ka nevojë të insistoni të …

Read More »

Sociologu francez, Alain Turenne (1925-2023)

Sociologu francez, Alain Turenne (1925-2023), vdiq të premten në mëngjes në kryeqytetin francez, Paris, në moshën 97-vjeçare. Alain Turin konsiderohet si një nga sociologët më të rëndësishëm bashkëkohorë, i lindur në vitin 1925, ku punoi si studiues në Këshillin Kombëtar të Kërkimeve Franceze deri në vitin 1958 dhe themeloi Qendrën …

Read More »

Kidnapim apo kindapim (Realisht asnjëra)

  Kidnapim nuk eshte fjale shqipe, eshte marre nga gjuha angleze edhe ka nje perdorim te madh sidomos ne media, kurse kindapim eshte krejtesisht gabim. Fjala e duhur do te duhej te ishte “rrembim” ta cilen na e jep edhe fjalori anglisht-shqip, kur e perkthejme fjalen “kidnap-im.” Qe te kuptohet …

Read More »