Nëse do t’i kishit bërë të gjitha këto në vendin tuaj, nuk do të kishit vendosur të emigronit

Do të emigroni në Evropë, do respektoni ligjin, nuk do të hidhni bishta cigaresh në tokë, nuk do të pini duhan në vende publike, do të kaloni nga vendet e përcaktuara për kalim dhe do të keni një ndjenjë sigurie, madje nëse një mace është vjedhur para dritares tuaj, ju do ta raportoni atë në polici.
Do të vendosni rripin e sigurimit kur drejtoni një makinë, do ta vendosni një fëmijë në ulësen e pasme dhe do të qëndroni në radhë edhe nëse është një kilometër i gjatë.
Kur të merrni nënshtetësinë evropiane dhe të zgjidhni dikë që t’ju përfaqësojë, do të hulumtoni historinë e tij, të kaluarën dhe profesionalizmin e tij.
Nëse do t’i kishit bërë të gjitha këto në vendin tuaj, nuk do të kishit vendosur të emigronit.

– Mahmud Darwish