Aktualitet

Çka mendoni për Agjërimin e Ramazanit?

  Si një inteligjencë artificiale, nuk kam besime ose parime fetare, por mund të jap informacione dhe kuptime të përgjithshme rreth praktikës së agjërimit të Ramazanit. Agjërimi i Ramazanit është një praktikë fetare në Islam, në të cilën besimtarët duhet të agjërojnë nga agim deri në perëndim për një periudhë …

Read More »

Të mësosh të lexosh përsëri, Po!

  Pjesa e dytë e shkrimit Kjo është ajo që ndodh në shumicën e rasteve, pasi kursanti mëson të lexojë përsëri për herë të dytë gjatë këtyre kurseve të specializuara, kështu që trajnerët fillojnë me të duke u përpjekur ta bëjnë atë të harrojë mënyrën se si po lexon tani, …

Read More »

Drejtat e njeriut

Islami u shpall në një kohë kur duhej t’i viheshin kufij patriakisë. Nuk u zbulua për ta forcuar dhe përforcuar atë. Siguron që një grua mund të jetë anëtare e barabartë e shoqërisë, e shkolluar, të votojë, të punojë, të martohet etj pa ndërhyrjen apo pengimin e ndikimeve mashkullore. Islami …

Read More »

Leximi me shpejtësi .. një sport si ta mësojmë atë?

Pjesa e parë: Thonë se ish-presidenti amerikan John F. Kennedy lexonte me një shpejtësi marramendëse prej më shumë se një mijë fjalë në minutë, ndërsa leximi i shpejtë i një personi mesatar nuk i kalon dyqind fjalë në minutë. Por çështja mund të mos ndalet në kufirin e talenteve dhe …

Read More »

“A të heqim dorë nga shkenca e dija e të hulumtojmë sesi ishte e kaluara”

  Nuk mund të ndërtojmë jetën sot me ligjet e shekujve të mëparshëm. Njerëzit gjatë kohëve kanë jetuar jetën e tyre komforë normave tradicionale të shoqërive në të cilat jetuan. Të mendosh jetën sot dhe ate se si ishte shekuj më parë dhe të orvatesh të ruash dispozitat e shekujve …

Read More »

Hakmarrja është fuqia e zemërimit.

E vërtetë që Ramazani të mbron nga zemërimi Zemërimi është flakë e zjarrit, e kur njeriu zemërohet, i rrjedh një damar te shejtani i mallkuar, siç ka thënë Zoti: {Më ke krijuar nga zjarri dhe e ke krijuar atë nga balta} [El-A’raf: 12. ] Zjarri vezullon dhe ndez, levizje dhe …

Read More »

Sot është më ndryshe

Sot është më ndryshe Vetëm nëse të shkon mendja të thuash: Unë kam një mendim ndryshe nga ky që thoni, menjëherë vjen reagimi i ashpër: “Dole nga feja dhe dole nga qëndrimi unanim i dijetarëve”. Në rregull, qëndrimi unanim është i një kohe që ka kaluar dhe e pranojmë si …

Read More »

Agjërimi dhe hipokrizia nuk takohen

  Të gjitha veprimet tona mund të hyjnë në botën e punëve të përziera dhe të largohen nga bota e veprave të mira, kushtet e së cilës i përmendëm, ato mund të përzihen me një sëmundje të fshehtë të zemrave, që është hipokrizia. Duke filluar me faljen e namazit dhe …

Read More »

Agjërimi ndër shekuj

Agjërimi ndër shekuj Kinezët e lashtë: Ata e kishin agjërimin për perënditë e tyre dhe imitonin mbretin në agjërim. Mbreti linte ushqim dhe pije për njëzet e shtatë ditë dhe njerëzit e imitonin atë. Huranijunët-adhuruesit e Hënës dhe planetev Agjërimi i tyre ishte i lidhur me hënën, sepse ata adhuronin …

Read More »

Citati i parë është Lexo e jo qajë!

Mos shpërndani lista të lutjeve se si të qajmë. Përmbushja e dëshirave nuk bëhet me lutje por me punë, mund e angazhim. Të hjekim dorë nga iluzionet e të mos presim realizim të fatit të bukur pa angazhim e përpjekje. Pra kushdo që bën mirë do të shpërblehet me të.. …

Read More »