Pse jetojmë?

Pse jetojmë?
Kozmologjia sot kërkon t’i përgjigjet katër pyetjeve kryesore, të cilat janë pyetjet më të rëndësishme për njeriun modern:
Pyetja e parë, cila është origjina e universit?

Gjithçka ka ardhur nga “asgja”, apo të gjitha gjërat janë nga gjërat e tjera që nuk janë si asgjë!? A është shkaku i universit i natyrshëm në vetvete apo në universe të tjera që mund të jenë para ose paralele? A ka një moment zero në univers, apo të gjitha momentet kanë një para, pa fillim të vërtetë?

Pyetja e dytë, cila është natyra e universit?

A është universi i sheshtë dhe për këtë arsye i pafundëm, apo është konkav dhe për rrjedhojë i fundëm? A përbëhet nga një pjesë përbërëse apo të gjitha pjesët e saj janë të fragmentuara në mënyrë të pacaktuar? A po zgjerohet vërtet universi, apo është struktura e kohës dhe hapësirës që po zgjerohet? A ka një univers apo shumë universe?

Pyetja e tretë, cili është fati i universit?

A do të bëhet universi një energji e thjeshtë që zhduket në vakum për shkak të përshpejtimit të zgjerimit; Apo do të kthehet në ngadalësimin e gravitetit universal përpara se të kontraktohet përsëri? Apo do të stabilizohet në një gjendje ekuilibri midis forcave të gravitetit dhe forcave të energjisë së errët; Apo ka fate të tjera jashtë të gjitha llogarive rrjedhëse?

Pyetja e katërt, a kemi fqinjë në univers?

A ka forma jete, dhe për rrjedhojë forma të jetës inteligjente, në disa sisteme diellore apo galaktika të tjera, apo jemi vetëm në pluhurin e universit?

Tri pyetjet e para janë pyetjet e fillimeve të para të mendjes njerëzore, pyetjet e filozofëve të hershëm natyrorë, filozofëve atomistë dhe filozofëve teologjikë, por ato janë gjithashtu pyetje të fizikës aktuale pas zhdukjes së përgjigjeve tradicionale teologjike.

Pyetja e katërt është një pyetje e kohëve të fundit, jo më shumë se një shekull e gjysmë e vjetër, por nuk është bërë me seriozitetin e kërkuar deri vonë, kur njeriu kuptoi se universi përfshin miliarda galaktika dhe miliarda miliarda sisteme diellore, dhe se e gjithë kjo i nënshtrohet të njëjtave ligje të fizikës.

Sido që të jenë rezultatet e tre pyetjeve të para, rezultati i pyetjes së katërt do të jetë më ndikuesi në filozofinë bashkëkohore.Vërtet, fusha e parë që do të ndikohet nga përgjigja është filozofia në veçanti, dhe kjo përkundër faktit se të gjithë flasin. për temën përveç filozofëve, ose jo akoma!
Ekzistenca e formave të tjera të jetës inteligjente, do të përmbyste të gjitha konceptet e filozofisë për njeriun, mendjen, ndërgjegjen, qytetërimin, natyrën, historinë, kulturën etj. Megjithatë, ekzistenca e thjeshtë e formave më të ulëta të jetës do të përfaqësojë dëshmi shtesë se jeta është fryt i vullnetit për të jetuar që është i natyrshëm në të gjitha gjërat, dhe se nuk është thjesht një goditje e mbinatyrshme e fatit në mjegullnajën verbuese, dhe se ajo është i hapur ndaj mundësive që mund të ndryshojnë nga të gjitha format e jetës në tokë dhe që mund ta tejkalojnë njeriun dhe që Gjithçka do të jetë dëshmi e mëtejshme e forcës së impulsit të jetës.
Duke pritur që ne të kuptojmë ekzistencën e fqinjëve tanë, ose të bindemi se jemi vetëm në këtë univers, misioni ynë mbetet të përhapim jetën në masën më të gjerë në këtë univers të gjerë!
Për këtë, paralajmërimi i famshëm i lëshuar nga Stephen Hawking dhe i përkthyer nga Elon Musk duhet të frymëzohet nga një projekt i madh hapësinor që synon të kontribuojë në kalimin e njeriut nga një qytetërim tokësor në një qytetërim shumëplanetar, ku njerëzimi nuk do t’i shpëtojë kërcënimit. e zhdukjes nëse nuk krijon vendbanime jashtëtokësore, të shpërndara në pika të shpërndara nga universi.
Gjatë mijëra viteve, ndarja e tokës në kontinente dhe ishuj, dhe ndarja e njeriut në “popuj dhe fise”, kontribuan në mbrojtjen e specieve njerëzore nga kërcënimi i zhdukjes, veçanërisht përballë pandemive dhe meteorëve që shkatërruan shumicën e specieve. në tokë. Shembja e “Kullës së Babelit” ishte një shprehje simbolike e planit të jetës për të shpërndarë qeniet njerëzore dhe për t’i shpëtuar ata, rrugës “mos i vendosni të gjitha vezët në një kosh”!
Është i njëjti plan në sferën kozmike këtë herë:
Kur jeta e Tokës përfundon, kur mbaron epoka e sistemit tonë diellor, por shumë më parë, kur një asteroid shkatërrues përplaset në planetin tonë, ose një virus më vdekjeprurës sulmon, pasardhësit tanë duhet të jenë diku tjetër, përkundrazi ata duhet të shpërndahen në të. më shumë se një vend në univers Askush nuk e di se cili vend do të jetë më i sigurti dhe ku jo të gjithë mund të mbijetojnë, jo të gjithë duhet të humbasin.

Qëllimi i deklaruar sot është krijimi i vendbanimeve në disa planetë, hëna dhe asteroide brenda sistemit diellor dhe disa stacione hapësinore, në mënyrë që çdo vendbanim hapësinor të jetë i vetë-mjaftueshëm për sa i përket energjisë dhe ushqimit, ose varet nga burimet e hapësirës së jashtme ( energjia e yllit qendror, mineralet e asteroidëve, uji në gjendje të ngurtë ose të gaztë në disa planetë, hëna, etj.), duke i bërë ata të heqin dorë nga burimet e Tokës një ditë. Pasi të arrihet ky qëllim fillestar, rrugët drejt epërsisë galaktike do të jenë të pakalueshme, nëse nuk shfaqen rivalë!
Ka mjaft vullnetarë për të lënë tokën, ata e dinë se do të migrojnë në një vend që mund të thotë çdo gjë përveç parajsës, ndoshta nuk po kërkojnë parajsën, por duan të shkojnë atje ku askush nuk ka shkuar, dhe kjo është e gjitha. E vërteta është se nuk ka të bëjë me vullnetin e tyre, por me impulsin e jetës!

Prof. dr. Saeed Nasheed