Charlie Chaplin, komediani më i famshëm në historinë e kinemasë, thotë:

Charlie Chaplin, komediani më i famshëm në historinë e kinemasë, thotë:

Kur isha i vogël, shkova me babanë tim për të parë një shfaqje në cirk dhe qëndruam në një radhë të gjatë për të marrë bileta dhe kishim një familje me gjashtë fëmijë, nënën dhe babain, dhe ata ishin të varfër.
Rrobat ishin të vjetra por të pastra dhe ne djemtë ishim shumë të gëzuar derisa po flisnin për cirkun dhe pas tyre erdhi radha.
Një njeri me gruan e tij ishin në radhë para nesh për të blerë biletat, por në sportelin e biletave pyeti për çmimin e biletës. Kur i tha punonjësi i biletave për çmimin e saj, njeriu belbëzoi dhe i pëshpëriti gruas së tij, në fytyrën e tij duken shenja turpi sepse i kishte harruar parat.!
E pashë që babai im nxorri njëzet dollarë nga xhepi, i hodhi në tokë, pastaj u përkul dhe i mori i vuri dorën në shpatullën e njeriut dhe i tha: Të kanë rënë paratë!
Burri e shikoi babain tim dhe i tha me lot në sy: Faleminderit, zotëri!
Dhe pasi hynë, babai më tërhoqi për dore dhe ne u tërhoqëm nga radha, sepse ai kishte vetëm njëzet dollarët që i dha burrit!

Që nga ajo ditë jam krenarë për babain tim, ajo situatë ishte shfaqja më e bukur që kam parë në jetën time, shumë më e bukur se edhe një shfaqje cirku që nuk e kam parë!

Gjithmonë kam besuar se edukimi bëhet me shembull, jo me teorizim.