Deti Mesdhe

 
Deti Mesdhe është deti më i madh në botë, quhet edhe deti transkontinental, sipërfaqja e tij është 2,965,800 km2.
Pse e ka marrë emrin Mesdheu me këtë?
Quhet e bardhë për shkak të numrit të madh të reve të bardha mbi të, ndryshe nga Deti i Zi, i cili shumicën e kohës mbulohet nga retë e zeza.
Quhet mesi sepse ndodhet në mes të tokës, pasi toka e rrethon pothuajse nga të gjitha anët, Evropa nga veriu dhe perëndimi, Afrika nga jugu dhe Azia nga lindja. Vetëm ngushticat e vogla i ndajnë këto kontinente, pasi Deti Mesdhe lidhet me Oqeanin Atlantik përmes ngushticës së Gjibraltarit që ndan Evropën nga Afrika dhe lidhet me Detin e Zi përmes ngushticës së Dardaneleve që ndan Azinë nga Evropa dhe lidhet me Detin e Kuq përmes Kanali i Suezit që favorizon Afrikën mbi Azinë