Ky qytet i vogël jordanez ku minaret dhe kullat e kishave ndajnë horizontin,u konsiderua një “vend i tolerancës dhe mikpritjes urbane” nga UNESCO.

As-Salt

Ezani i agimit jehoi nëpër një luginë ende të përgjumur përpara se rrezet e para të diellit të fillonin të ndriçonin shtëpitë prej guri gëlqeror të artë, të grumbulluara në shpatet e tre maleve.

“Allahu Ekber” (“Zoti është i madh”), zëri i muezinit u ngrit mbi kupolat e qytetit. “Hajya ‘ala-s-salah” (“Nxitoni në namaz”), thirri altoparlantët nga minaret që mbulojnë peizazhin e thyer.

Pak çaste më vonë, rrugët gjarpëruese të qytetit u mbushën me zilën e kambanave të kishës që lajmëronin meshën e mëngjesit.

I vendosur në udhëkryqin e tregtisë dhe pelegrinazhit midis Detit Mesdhe dhe Gadishullit Arabik, As-Salt u rrit në një qytet të lulëzuar në fund të shekullit të 19-të gjatë një periudhe reformash që synonin të “modernizonin” Perandorinë Osmane.

Në qendrën historike të qytetit, qindra ndërtesa gëlqerore të trashëgimisë – që datojnë nga fundi i shekullit të 19-të dhe fillimi i shekullit të 20-të – me dyer të harkuara, kolona të gdhendura dhe dritare të larta që shkëlqenin në diell.

As-Salt ka rreth 650 ndërtesa historike të rëndësishme që shfaqin një përzierje të stileve evropiane dhe osmane.