Mendësia më e madhe shkencore në historinë njerëzore

Mendësia më e madhe shkencore në historinë njerëzore

➖ Është mentaliteti i një personi që ishte shkencëtar në:

① mjekësi;
② filozofia;
③ kimi;
④ fizika;
⑤ përkthim
⑦ astronomi;
⑻ dhe themeluesi i matematikës astronomike;
⑨ Në farmaci.
⑩ Në gjeografi, themeluesi i shkencës së “shtresave historike dhe gjeologjisë”;
⑪ Dhe themeluesi i metalurgjisë dhe peshave dhe pesha specifike e shumë mineraleve, gurëve të çmuar dhe gurëve;
⑫ Ai ishte themeluesi i shkencës së feve krahasuese dhe i metodologjisë së kërkimit shkencor historik;
⑬ dhe themeluesi i anketimit;
⑭ Në hapësirë, ai shkroi librin e tij “Ligji në shkencën e formës dhe yjeve”, duke vërtetuar sfericitetin e tokës dhe rrotullimin e saj rreth vetes në një bosht të pjerrët dhe rreth diellit, dhe duke paraqitur një konceptim të forcës gravitacionale të tokës, e cila u parapri nga shkencëtari anglez Isaac Newton;

➖ Ai ishte i pari që tha se toka rrotullohet rreth boshtit të saj 1000 vjet më parë.

➖ Pa asnjë mjet modern, shkalla e perimetrit të Tokës njihej me një saktësi prej 99,7% të matjeve të sotme.

➖ Krijoi një mënyrë për të vizatuar harta që tregojnë terrenin e ndryshëm në glob.

➖ I pari që zbuloi se shpejtësia e dritës tejkalon shpejtësinë e zërit.

➖ Krijoi shtatë mënyra për të përcaktuar drejtimin e veriut dhe jugut ».

➖ Dhe ai zbuloi një sistem matematikor për të përcaktuar fillimin e stinëve.

➖ Një mijë më shumë se 120 libra në të gjitha shkencat.

➖ Ai ishte në gjendje të përcaktonte gjatësinë dhe gjerësinë gjeografike, përveç shumë zbulimeve të tjera të rëndësishme.

➖ Ai ngriti një pajisje që mat lëvizjet e diellit dhe hënës dhe shpiku astrolabin cilindrik që përdoret për të monitoruar planetët dhe yjet dhe për të përcaktuar dimensionet e objekteve të largëta dhe lartësitë e tyre nga sipërfaqja e tokës.

➖ Ai shpjegoi disa nga fenomenet që lidhen me rrjedhën e lëngjeve, fenomenin e baticave dhe rrjedhën e dritës dhe vuri në dukje se mineralet zgjerohen me nxehtësinë dhe tkurren me të ftohtin.

➖ Ai preku formimin e tokës dhe përbërjen e sipërfaqes së saj dhe atë që ajo përjeton nga tërmetet, vullkanet dhe përmbytjet.

➖ Ai zotëronte disa gjuhë, duke përfshirë “arabishten, persishten, kuarizmija, greqishtja, hebraishtja, siriake dhe sanskritishtja”.

🔘 George Sarton e përkufizoi atë në librin e tij (Hyrje në Studimin e Historisë së Shkencës) duke thënë për të:

Ai ishte një udhëtar, filozof, matematikan, astronom, gjeograf dhe dijetar enciklopedik dhe një nga të mëdhenjtë e Islamit dhe një nga dijetarët më të mëdhenj në botë.

🔘 Orientalisti gjerman “Schau” e përshkroi duke thënë:

“Ai është mentalisti më i madh në histori”.

🔘 konfirmoi Arthur Pope

Ai është një nga mendimtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

🔘 NASA emëroi një nga krateret hënore në vitin 1951 pas Krishtit.

🔘 Dhe shekulli i dhjetë / njëmbëdhjetë pas Krishtit u quajt “epoka e Al-Birunit”.

Ai është dijetari musliman: “Ebu Al-Rayhan Muhamed bin Ahmed El-Biruni”………