Çfarë ngjyre ka dielli?

 
Një pyetje që zakonisht varion në përgjigje ose të verdhë ose të bardhë. Por çfarë thonë shkencëtarët për ngjyrën e saj?
Shkencëtari W. Dean Pesnell, i Observatorit të Energjisë Diellore të NASA-s, tha për The Washington Post se “nëse mund të shikoni direkt diellin, do ta shihnit atë të gjelbër”.
Pesnell shtoi: “Kur shikoni diellin, ai përmban mjaft ngjyra të ndryshme dhe është aq i ndritshëm saqë sytë e të gjithëve e shohin atë me shkëlqim, kështu që dielli na duket si i bardhë”. Ai shpjegoi gjithashtu se arsyeja pse shumë njerëz e shohin atë si të verdhë ka të bëjë me “si shpërndahet drita”.
Grimcat në ajër ridrejtojnë gjatësitë e valëve blu dhe vjollce të dritës së diellit, gjë që lejon që më shumë “të verdha dhe të kuqe” të jenë më të dukshme për sytë tanë të zhveshur, tha Pesnell.
Ndërsa dita kthehet në natë, rrezet e diellit duhet të kalojnë nëpër një atmosferë më të trashë, kështu që tonet blu në qiell shpërndahen, duke na treguar ngjyrat e kuqe dhe portokalli, duke ndaluar perëndimin e diellit.
Pesnell tha se dielli është “një yll jeshil që duket i bardhë sepse është shumë i ndritshëm dhe mund të shfaqet në të verdhë, portokalli ose të kuqe, në varësi të asaj që na tregon atmosfera e Tokës … dhe çfarë e konsiderojmë ngjyrën e diellit. është në fakt drita që kërcen nga sipërfaqet.”