Biografi e shkurtë e fshatit Brainë-Podujevë Përgatiti Mustafë Hajdini

Biografi e shkurtë e fshatit Brainë-Podujevë

Përgatiti Mustafë Hajdini

Në fshat ndodhën gjurmët e rrethojës së Kështjellës së BRAINËS ku Ishte ngritur Qyteti Bediriana, në mesjetën e von qyteti është rrënuar dhe në afërsi të tij është ngritur fshati i vjetër Brainë.
Në defterin e vjetër Osman te vitit 1455 ,shkruan se në fshat kishte 67 shtëpi ku fshati ishte shumë i madh. Në vitin 1878 në fshat erdhen muhaxher,si Retkocert, Çakatanet ,Statofcet,Lipovicet,Tërpezet,Tullaret Svinjishtet ,Nesushtet ,Prokupet,Ramabajat, Shillover,Grashticet,Martetet, dhe Mardoqet gjithsej 30 shtepi,por edhe 10 shtepi nga vendasët. Mes dy luftrave botrore u vendosën,edhe familje Serbe dhe Malazeze por ma von ata iken kah kanë ardhur,me von u formuan Lagjet e Kodres, e Mardoçve.e Gubavcit e Osiqve, e Karaliqve.Në vitin 1948 Braina kishte 839 banor kurse ne 1981 Braina kishte 1215 banor. Prej tyre tre banor Serb tjeret Shqiptar, gjatë luftrave fshati ka dhënë kontribut të rëndsishëm,njeri ma i veqant ishte Mulla Ahmet Mardoqi,si dhe Sejdi Sekiraqa, i njihuri si mixha Sejdi.

Marrur nga libri i Dr.Fehmi Pushkollit, Llapi Gjatë Historisë.