Lënda e errët: Ngjitësi që mban së bashku galaktikat

 


“Është Zoti Ai që ka ngritur qiejt pa asnjë mbështetje të dukshme.” Kurani
M’u desh shumë kohë për ta përkthyer këtë varg nga Kur’ani, thjesht sepse isha zotuar të mos bëja asgjë për përkthimin që nuk mund të shpjegohet në një mënyrë logjike.

Pas muajsh mundimi, gruaja ime erdhi në zyrë dhe më tha se tashmë është 23:00, pse nuk fle tani dhe ndoshta Zoti do të të japë përgjigjen nesër.
Unë u pajtova me të, duke e ditur se vetë nuk do të mund ta përkthej këtë varg në një çështje logjike.

Të nesërmen në mëngjes, u ngrita si zakonisht, mora abdesin dhe fala sabahun. Pasi mbarova namazin, u ula në karrige, hapa kompjuterin dhe, si zakonisht, hodha një sy titujt e lajmeve.

Titulli ishte “Materia e errët: ngjitësi që mban së bashku galaktikat”

E dija se ishte përgjigja që kërkoja dhe rashë në dysheme duke qarë me të madhe. Gruaja ime dëgjoi zhurmën dhe erdhi të mësonte se çfarë po ndodhte, unë i tregova kompjuterin dhe ajo gjithashtu kuptoi se ishte një mesazh që i përgjigjet lutjeve të mia për të kuptuar vargun.

Në universin tonë, materia e errët peshon më shumë se materia normale (gjërat e përditshme që shohim gjithandej rreth nesh) me një faktor 6 me 1. Efekti gravitacional i gjithë asaj materie mban së bashku galaktikat dhe grupimet e galaktikave.

Unë besoj në mrekulli. Faleminderit Zot.

Dr. Safi Kaskas, studiues e përkthyes i Kuranit