Jeta mendore jo vetëm që e mbron pronarin e saj nga plaga e mërzisë, por edhe nga pasojat e saj të tmerrshme, pasi e vendos atë të sigurt nga shokët e këqij dhe nga rreziqet, humbjet dhe dhimbjet e ndryshme që mund t’i vijnë ndërsa ai është në kërkim të lumturisë së plotë në jetën praktike.

Jeta mendore jo vetëm që e mbron pronarin e saj nga plaga e mërzisë, por edhe nga pasojat e saj të tmerrshme, pasi e vendos atë të sigurt nga shokët e këqij dhe nga rreziqet, humbjet dhe dhimbjet e ndryshme që mund t’i vijnë ndërsa ai është në kërkim të lumturisë së plotë në jetën praktike.

Flozofia ime nuk më solli shumë, por më shpëtoi nga rënia në shumë rreziqe, dhimbje dhe humbje të tilla.

Sa i përket njeriut të thjeshtë, ai kufizohet nga gjërat e jashtme gjatë kërkimit të furishëm të kënaqësive dhe dëshirave si pasuria, statusi, familja, miqtë, shoqëria e të ngjashme.

Lejohet të thuhet për këtë person dhe të ngjashmit e tij se pika e tërheqjes së tyre qëndron jashtë tyre, kështu që nuk është për t’u habitur që aspiratat dhe tekat e tyre të mos vendosen në situatë dhe të mos marrin një vendim për ta. Nëse fati i buzëqesh njërit prej tyre, ai nxiton të blejë rezidenca luksoze ose kuaj të bukur, ose të organizojë festa, bankete dhe udhëtime.
Në të gjitha këto raste, ai është shumë i kujdesshëm të tregojë ekstravagancë, duke kërkuar në to kënaqësitë e jashtme. , ashtu si ai i rraskapitur që kërkon më kot shëndetin dhe energjinë e humbur në barna dhe trajtime farmaceutike, pa e ditur se burimi i kësaj dhune është forca e gjallë që buron nga brenda.
___________________
✍️Arthur Schopenhauer