Fakte interesante nga Afrika:

Fakte interesante nga Afrika:

18 fakte interesante rreth Afrikës.

• Afrika është kontinenti i dytë më i madh në botë si për nga madhësia ashtu edhe për nga popullsia.

• Islami është feja dominuese në Afrikë. Krishterimi është i dyti. Arabishtja është gjithashtu gjuha më e folur në Afrikë.

• Afrika është kontinenti më qendror në botë. Si meridiani kryesor (0 gradë gjatësi), ashtu edhe ekuatori (0 gradë gjerësi gjeografike) e prenë atë.

• Nigeria ka popullsinë më të madhe (200 milionë njerëz) në Afrikë. Kjo përfaqëson 18% të popullsisë së përgjithshme të Afrikës.

• Të dyja kafshët tokësore më të gjata dhe më të mëdha në botë vijnë nga Afrika. Ata janë përkatësisht gjirafa dhe elefanti afrikan.

• Në Afrikë fliten rreth 2000 gjuhë të ndryshme dhe secila prej tyre ka dialekte të ndryshme, ndërsa arabishtja është gjuha që flitet më gjerësisht në kontinentin afrikan.

• Lumi më i gjatë në botë — Nili — dhe shkretëtira më e madhe në botë — Sahara — janë të dy në Afrikë.

• Algjeria është vendi më i madh në Afrikë për nga sipërfaqja tokësore.

• Vendi më i nxehtë në botë — Etiopia — është në Afrikë.

• Terreni i kontinenteve ishte i banueshëm dhe mbeti i panjohur për mijëra vjet, duke i dhënë emrin ‘Kontinenti i Errët’.

• Ekuatori kalon në mes të kontinentit të errët dhe merr rrezet e diellit direkte gjatë gjithë vitit.

• Kafshët kryesore në Afrikë përfshijnë — gatopard, elefant afrikan, luan, zebër, mangustë egjiptiane, gjirafë, adax.

• Ujëvara më e madhe në Afrikë është Ujëvara Victoria dhe ndodhet në kufirin e Zimbabvesë dhe Zambisë. Ajo ka një lartësi prej 355 këmbësh dhe gjerësia e rënies së ujit shkon në pothuajse një milje.

• Më shumë se 50% e popullsisë frëngjishtfolëse të botës jeton këtu në kontinent.

• Angola ka më shumë portugalisht folës se Portugalia.

• Afrika ka një liqen rozë në Senegal.

• Afrika është kontinenti më i nxehtë në tokë.