Do të doja të dija arabisht.

Personi, fotografia e të cilit po shihni është një nga njerëzit më të ditur të tokës në epokën moderne dhe më me ndikim dhe më i arritur në shumë fusha..
Noam Chomsky është një gjuhëtar, filozof dhe aktivist politik amerikan, i lindur në vitin 1928 në Filadelfia. Chomsky konsiderohet si një nga figurat më të shquara intelektuale në botë, duke lënë gjurmë në fushën e gjuhësisë, psikologjisë, filozofisë dhe politikës.
Arritja më e famshme jetësore e Chomsky është kontributi i tij i rëndësishëm në zhvillimin e gjuhësisë moderne, ku ai prezantoi një teori bazë gramatikore të njohur si “teoria e gramatikës së përgjithshme”, e cila u bë baza e kërkimit modern gjuhësor. Chomsky ishte gjithashtu i interesuar të studionte gjuhën siç përdoret nga njerëzit në komunikimin e përditshëm dhe tregoi se gjuha shpreh koncepte të caktuara të të menduarit dhe se ajo është e lidhur ngushtë me mendjen, kulturën dhe historinë.
Arritjet dhe kontributet e Chomsky në fusha të ndryshme e bëjnë atë një nga figurat më me ndikim në botën moderne.
Chomsky shprehu keqardhjen e tij që nuk mundi të mësonte gjuhën arabe në më shumë se një rast dhe tha në një nga intervistat: “Do të doja të kisha mësuar dhe zotëruar gjuhën arabe. Më ka munguar shumë për shkak të mosmësimit të saj.”
Ref: Gazeta libaneze “As-Safir” në vitin 2012. Në intervistë ai u pyet për rëndësinë e mësimit të arabishtes dhe shprehu keqardhjen që nuk e kishte mësuar vetë gjuhën. Thënia e saktë në anglisht është: “Do të doja të dija arabisht. Kam humbur shumë duke mos e mësuar atë.”